Εκπαίδευση
Πληροφορίες για την α'' βάθμια και β''βάθμια εκπαίδευση μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση :
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα που
Ιδρύθηκε το 1973 με το Ν.Δ. 87/73 αλλά λειτούργησε και δέχθηκε φοιτητές για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 1977-1978 με την Φιλοσοφική Σχολή στο Ρέθυμνο και τη Φυσικομαθηματική Σχολή στο Ηράκλειο.
Το 1983 η Φιλοσοφική Σχολή συνέχισε να λειτουργεί με 3 διακριτά πλέον τμήματα: Φιλολογίας, Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών.
Αντίστοιχα το ίδιο έτος η Φυσικομαθηματική Σχολή μετονομάστηκε σε Σχολή Θετικών Επιστημών και συνέχισε τη λειτουργία της με 5 διακριτά τμήματα: Μαθηματικών, Χημείας, Βιολογίας, Επιστήμης Υπολογιστών και Βιολογίας.
Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ιδρύθηκε το 1984 αλλά άρχισε να δέχεται τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1987-1988, σε τρία τμήματα: Οικονομικών, Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας. Το τμήμα Πολιτικών Επιστημών που ανήκει στην ίδια σχολή λειτουργεί μέσω του ΕΠΕΑΕΚ και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000.
Στο Ρέθυμνο η Σχολή Επιστημών Αγωγής άρχισε να λειτουργεί το 1984 με 2 τμήματα: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών.
Η Σχολή Επιστημών Υγείας ιδρύθηκε το 1976 και άρχισε να λειτουργεί με το Τμήμα Ιατρικής το ακαδημαϊκό έτος 1984-1985 οπότε και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές.
To 1999, μέσω του ΕΠΕΑΕΚ, άρχισε να λειτουργεί το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών, ενώ το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών δέχτηκε φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 και λειτουργεί επίσης μέσω του ΕΠΕΑΕΚ.
Οι Σχολές του Ρεθύμνου όπου είναι και η έδρα του ιδρύματος λειτουργούν από τον Μάρτιο του 1998 στην νεόδμητη Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, στην περιοχή Γάλλου.
Τα κτίρια καλύπτουν έκταση 30.000 τ.μ. και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας και γραφείων Δ.Ε.Π. περιλαμβάνουν βιβλιοθήκη, γραφεία διοίκησης, εστιατόριο, κυλικεία, γραφεία συλλόγων φοιτητών και νοσηλευτική υπηρεσία.
Στο Ηράκλειο στη περιοχή Βουτών Ηρακλείου σε νεόδμητα κτίρια λειτουργούν η Ιατρική Σχολή (σε έκταση 24.000 τ.μ.), το Τμήμα Φυσικής και το Τμήμα Βιολογίας (σε έκταση 25.000 τ.μ.) και μέσα στο έτος 2002 λειτούργησε και το Φοιτητικό Κέντρο.
Τα υπόλοιπα Τμήματα, υπηρεσίες και το φοιτητικό εστιατόριο λειτουργούν στην περιοχή της Κνωσού σε προκατασκευασμένες ως επί το πλείστον εγκαταστάσεις (27.000 τ.μ.) με προοπτική μετεγκατάστασής τους στη Πανεπιστημιούπολη Βουτών την προσεχή τετραετία.
Σήμερα (ακαδ. έτος 2004-2005) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης φοιτούν 11.011 προπτυχιακοί φοιτητές (4.618 στο Ηράκλειο και 6.393 στο Ρέθυμνο).
Ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών ανέρχεται στους 2.130 (1.083 α'' κύκλου και 1.047 β'' κύκλου).
Στα ερευνητικά προγράμματά του απασχολούνται περισσότεροι από 400 ερευνητές.
Το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου αποτελείται από 544 μέλη Δ.Ε.Π. και διδάσκοντες σύμφωνα με το Π.Δ. 407.
Η λειτουργία του υποστηρίζεται από 240 και πλέον διοικητικούς υπαλλήλους, μέλη Ειδικού Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
Τ.Ε.Ι. Κρήτης, τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής
Στο Ρέθυμνο λειτουργεί το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης (εδρεύει στο Ηράκλειο).
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) ιδρύθηκε το 1985 (ΠΔ 7/21.1.85) και άρχισε να λειτουργεί με τη σημερινή του οργανωτική μορφή το 1986 ως ένα από τα πέντε Ινστιτούτα που συναποτελούσαν, μαζί με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ), το Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης (ΕΚΕΚ). Ανήκει στις ερευνητικές μονάδες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ενός εκ των μεγαλυτέρων εθνικών ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας.
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών - Παράρτημα Ρεθύμνου
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 70’, όταν ο γνωστός Ρεθυμνιώτης Παντελής Πρεβελάκης διεκδίκησε από το Δήμο την έκταση στο δάσος με τα πεύκα στον Ευληγιά. Σ ‘αυτό το ειδυλλιακό μέρος λίγα χρόνια μετά το όνειρο του γνωστού λογοτέχνη και ακαδημαϊκού έγινε πραγματικότητα.
Σε μια έκταση 11 περίπου στρεμμάτων και ανάμεσα στη δροσιά που προσφέρουν τα δεκάδες δέντρα στεγάζεται η τοπική Σχολή Καλών Τεχνών και ο ξενώνας που φιλοξενεί Έλληνες και ξένους σπουδαστές που συνδυάζουν τις διακοπές με τα μαθήματα τους στην πόλη του Ρεθύμνου.
Η Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών διαθέτει έξι παραρτήματα, έξι καλλιτεχνικούς σταθμούς όπως ονομάζονται, στην Ύδρα, στη Μύκονο, στο Ρέθυνο, στη Ρόδο, στους Δελφούς και στη Μύθημνα Λέσβου που λειτουργούν ως εκπαιδευτικά παραρτήματα.
Οι καλλιτεχνικοί σταθμοί λειτουργούν με σκοπό τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων, τη διοργάνωση σεμιναρίων, προβολών διαλέξεων και άλλων πολιτιστικών δρώμενων, καθώς και την επιπρόσθετη εκπαίδευση των φοιτητών σε ότι αφορά το εκάστοτε φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.
Τα θέματα που απασχολούν τους καλλιτέχνες είναι κυρίως η σχέση μεταξύ φύσης και τέχνης, θέματα πού προκάλεσαν ενδιαφέρον στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και οτιδήποτε μπορεί να αποτελεί γι’ αυτούς πηγή έμπνευσης.
Για περισσότερες πληροφορίες:
UTOPIA PROJECT 2006, “UTOPIA & ISLAND”: http://www.islandworkshop.blogspot.com/
UTOPIA PROJECT 2007, “UTOPIA & VIOLENCE”: http://www.utopiaworkshop.blogspot.com/
UTOPIA PROJECT 2008, “UTOPIA & PRAXIS”: http://www.utopiaproject2008.blogspot.com/
UTOPIA PROJECT 2009, “UTOPIA & YOUTH”: http://www.utopiaproject2009.blogspot.com/
UTOPIA PROJECT 2010, “UTOPIA & NATURE”:
http://utopiaproject2010.blogspot.com/