09/11/17, Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Ρεθύμνου Νίκου Αγριμάκη στην εκδήλωση Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με θέμα «100 χρόνια από τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου»
Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017
Σπίτι του Πολιτισμού
Κυρίες και Κύριοι
Με ξεχωριστή χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο Ρέθυμνο μια εκδήλωση με επετειακό χαρακτήρα και ουσιαστικό περιεχόμενο, η οποία αποτελεί προϊόν σύμπραξης του Δήμου Ρεθύμνης με το δραστήριο και καταξιωμένο στη συνείδηση όλων των Κρητικών Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Καλωσορίζουμε θερμά τους εισηγητές της Εσπερίδας , έγκριτους επιστήμονες με ενεργή δράση στον κρίσιμο τομέα της αγροτική ανάπτυξης, έναν τομέα που παραμένει διαχρονικά επίκαιρος στον τόπο μας αφού ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης του Ρεθύμνου αλλά και του νησιού μας, είναι ή θα έπρεπε να είναι ο πρωτογενής τομέας.
Η αποψινή εκδήλωση έλκει την αφορμή της από τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση που εισήγαγε και εφάρμοσε ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ο αληθινός αυτός ηγέτης που ευτύχησε να έχει η χώρα μας σε μια πολυτάραχη και πολυκύμαντη περίοδο της Ιστορίας του Έθνους.
Ένας σπουδαίος άνθρωπος με θαυμαστή πνευματική συγκρότηση, ευρυμάθεια, ηθική ακεραιότητα και διορατικότητα που είχε τη γνώση, τη σύνεση και την ψυχραιμία να οδηγήσει τη χώρα μας στο Μέλλον, το δικό μας σημερινό Παρόν.
Ο Βενιζέλος υπήρξε άξιος μεταρρυθμιστής και εκσυγχρονιστής, γενναίος νομοθέτης, ικανός πολιτικός, εξαίρετος διπλωμάτης κι έκανε υπερβάσεις που ξεπερνούν τα ανθρώπινα μέτρα, γι’ αυτό και στην εποχή του δεν εκτιμήθηκαν όπως του άξιζε.
Με το έργο του, το οποίο παρέδωσε ανόθευτο και αμόλυντο για να το αποτιμήσει η ίδια η ιστορία και οι πρωταγωνιστές της, διεύρυνε όλα τα σύνορα της χώρας και των ανθρώπων της: πνευματικά και χωρικά.
Απτή επιβεβαίωση της διαχρονικότητας αυτού του έργου αποτελεί η διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος του, ειδικά του νομοθετικού του έργου, ισχύει απαράλλαχτο ακόμη και σήμερα!
Ήταν εκείνος που παρέδωσε το πρώτο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εγγυήθηκε την ασφάλεια δικαίου και την απρόσκοπτη προστασία των συναλλαγών.
Ήταν πρώτος εκείνος που προανήγγειλε την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου Αστικού Κώδικα, μιας νέας Πολιτικής Δικονομίας και νέες ρυθμίσεις στο Εμπορικό Δίκαιο και το Δίκαιο των Ανώνυμων Εταιρειών, που προέβη σε γενναίες μεταρρυθμίσεις στις ιδιωτικές σχέσεις μεταξύ των προσώπων σε επίπεδο ισότητας ενώ τη σφραγίδα του φέρει ο Αστικός μας Κώδικας, που ισχύει μέχρι και σήμερα, τα νομοθετήματά του Εμπορικού Δικαίου, οι ρυθμίσεις του στο πεδίο του Εργατικού Δικαίου με τις οποίες έθεσε τις βάσεις του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα ενώ μεγάλη είναι η συμβολή του και στη σημερινή εκκλησιαστική πραγματικότητα και τη διατήρηση του Πατριαρχείου μας, στην Κωνσταντινούπολη.
Δεν υπάρχει λοιπόν τομέας της ελληνικής ζωής και δράσης, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, που να έμεινε ανεπηρέαστος από την καταλυτική παρέμβαση του Ελ. Βενιζέλου.
Ειδικά στον αγροτικό τομέα που αποτελεί και το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας στην αποψινή μας συνάντηση, αξίζει μια συνοπτική μνεία στους ειδικούς νόμους που θέσπισε με τους οποίους εισήγαγε το θεσμό των πλασματικών ενεχύρων, κυρίως, στα αγροτικά προϊόντα και τα μηχανήματα εξασφαλίζοντας δάνεια στους αγρότες χωρίς να στερούνται τα μέσα και το προϊόν της παραγωγής τους. Ένας θεσμός ο οποίος τελικά ρυθμίστηκε νομοθετικά μόλις το 2000.
Με άλλους ειδικούς νόμους ρυθμίστηκαν θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργατών, θέματα εργασίας γυναικών και ανηλίκων.
Το αίτημα της αγροτικής μεταρρύθμισης ήταν ενεργό από τα τέλη του 19ου αιώνα και συνοψίζονταν στη διαχείριση των αγροτικών γαιών, τη διανομή τους στου ακτήμονες, τον έλεγχο των δασμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και της επιχειρούμενης από μεγαλογαιοκτήμονες κερδοσκοπίας.
Η ολοκλήρωση της αγροτικής μεταρρύθμισης δρομολογήθηκε την ταραγμένη περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και του επακόλουθου Εθνικού Διχασμού. Η εδαφική επέκταση της χώρας μας και η άφιξη των προσφύγων επέβαλλαν ως συνθήκες την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης ώστε να επιτευχθεί ο πολλαπλασιασμός των ελληνικών ιδιοκτησιών γης στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα, να αποκατασταθούν οι 1,5 και πλέον εκατομμύρια πρόσφυγες και να ελεγχθούν πιθανές κοινωνικές εντάσεις στον αγροτικό χώρο.
Πρωταγωνιστής σε αυτή τη μεταρρύθμιση ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η κυβέρνησή του. Τις παραμέτρους αυτής της τολμηρής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής απόφασης θα μας αναλύσουν οι αξιόλογοι εισηγητές μας, ως καθ’ ύλην αρμόδιοι, τους οποίους περιμένουμε ν’ ακούσουμε με ενδιαφέρον.
Ευχαριστώντας για μία ακόμη φορά το Ίδρυμα Ελ Βενιζέλου κι εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή εκδήλωση, εύχομαι η συνάντηση μας, πέραν της εξειδικευμένης γνώσης που θα μας προσφέρει επί ενός ενδιαφέροντος θέματος, ελπίζω να μας τροφοδοτήσει και μ΄ ένα γόνιμο προβληματισμό που αφορά τη δική μας στάση απέναντι στον αγροτικό ζήτημα που υπόκειται και αυτό όπως ολάκερη πλέον η καθημερινή μας ζωή και δράση στους σύγχρονους μας, οικονομικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς και να μας κάνει να αναρωτηθούμε:
Κατά πόσο ο σύγχρονος Κρητικός, με την ανήσυχη ψυχή, αυτή που τη συνθέτουν συγχρόνως ο ατίθασος, αντισυστημικός συχνά χαρακτήρας, η καλλιεργημένη εγωπάθεια περί ιδιαιτερότητας, τα φιλελεύθερα πολιτικά φρονήματα κληρονομιά από τον Βενιζέλο, η απροσποίητη ευγένεια, η γενναιοδωρία, η αξιοσύνη αλλά και η παραβατικότητα όπως και η οπλοχρησία - προϊόντα μιας νοσηρής ιδέας περί λεβεντιάς, αν αυτός λοιπόν ο Κρητικός, σήμερα, 100 χρόνια μετά, είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στη γη που θρέφει τον ίδιο και τα παιδιά του και να τη σεβαστεί, να την αξιοποιήσει με ορθολογισμό, να αναδείξει τον πλούτο, την ομορφιά και το μεγαλείο της και να μοιραστεί τα αγαθά της με όλον τον κόσμο.
Σας ευχαριστώ πολύ