21/10/2016, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στο Επιστημονικό Συμπόσιο Βιοηθικής
21-23 Οκτωβρίου 2016
Σπίτι του Πολιτισμού
Με την πεποίθηση ότι κάθε επιστημονική συνάντηση, κάθε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων βασισμένων σε επιστημονικά δεδομένα, αποτελεί έναν ασφαλή θεμέλιο λίθο στο οικοδόμημα της γνώσης για τη ζωή, καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο τις εργασίες του 9ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου Βιοηθικής, με το εξαιρετικά επίκαιρο και, διαχρονικά, ενδιαφέρον θέμα του που πραγματεύεται τα Βιοηθικά προβλήματα στις Επιστήμες της Ζωής.
Ας μου επιτραπεί, λοιπόν, να ξεκινήσω καταθέτοντας τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές.
Η σύμπραξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εργαστηρίου Βιοηθικής του με το Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καταδεικνύει τη συνεργασία που πρέπει να διέπει τις σχέσεις κορυφαίων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, την οποία επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο Συνέδριο. Ταυτόχρονα, η προκείμενη αλλά και η γενικότερη δράση του Πανεπιστημίου μας, τροφοδοτεί τη ζωντανή και διαδραστική σχέση του με την τοπική κοινωνία που το αγκαλιάζει και το υποστηρίζει.
Η επιλογή δε, φιλοξενίας των εργασιών ενός τόσο σημαντικού Συνεδρίου στο Ρέθυμνο, με τη συμμετοχή τόσων διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναμφίβολα αποτελεί τιμή για μας και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Σε ότι αφορά την ουσία του συνεδρίου, προφανώς υπάρχουν αρμοδιότεροι εμού, για να μας εισάγουν στην προβληματική που διέπει την Επιστήμη της Βιοηθικής. Άλλωστε, η ίδια η άρρηκτη σχέση της Βιοθηκής με πλήθος άλλων Επιστημών όπως η Ιατρική, η Βιολογία, η Νομική, η Γενετική, η Θεολογία κ.α., η πολυπλοκότητα των θεμάτων που καλείται να διερευνήσει αλλά και των απαντήσεων που θα πρέπει να δώσει στα πολυσύνθετα ερωτήματα που προκύπτουν, την καθιστούν, ας μου επιτραπεί η υπερβολή, ως μία Οικουμενική Επιστήμη που αντανακλά το ηθικό πρόσωπο της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου.
Η ευρύτατη θεματολογία του Συνεδρίου, νομίζω επιβεβαιώνει την πολυπρόσωπη υπόσταση της Βιοηθικής, ως επιστήμης που οφείλει να παρεμβαίνει, με ειδική έμφαση, στη σημαντικότερη παράμετρο της ανθρώπινης ζωής που είναι η υγεία και η διαχείρισή της, το περιβάλλον και το δίπολο ζωής - θανάτου.
Ζητήματα που άπτονται της ηθικής, της δεοντολογίας, του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, της ψυχολογίας, της διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, της διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της προάσπισης της ιδιωτικότητας και του δικαιώματος της προσωπικής επιλογής για τη συνέχιση ή μη της ζωής μας, καθώς και πολλά άλλα, τίθενται στο τραπέζι ενός επιστημονικού διαλόγου, ο οποίος δημιουργεί νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, σε διαχρονικά ερωτήματα που επιδέχονται πολλών απαντήσεων.
Η πληρότητα και η επάρκεια των εισηγήσεων αντανακλάται και στο ευρύτατο χρονικό πλαίσιο αναφοράς τους αφού παρατίθενται επιστημονικές αντιλήψεις περί κρίσιμων ζητημάτων της ανθρώπινης ζωής, οι οποίες κυριάρχησαν στην προσωκρατική φιλοσοφία του Ηράκλειτου, στις απόψεις του θεμελιωτή της ορθολογικής ιατρικής Ιπποκράτη, στην Πολιτεία του Πλάτωνα και την καντιανή ηθική μέχρι και στις σύγχρονες μας, εκρηκτικά εξελισσόμενες, επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που επιδρούν καταλυτικά σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, εντός του παρόντος, νέου παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος που ζούμε και δρούμε.
Λυπάμαι ειλικρινά που δεν θα καταφέρω, παρά την ισχυρή μου επιθυμία να παρακολουθήσω στο σύνολό τους, τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Μια άλλη εκδήλωση, πάλι του Πανεπιστημίου μας, η αναγόρευση του καθηγητή κ. Σκεύου Παπαϊωάννου, λίγο αργότερα, θα επιβάλλει την αποχώρηση μου από το Συνέδριο.
Είμαι πεπεισμένος για την επιτυχία των εργασιών του όπως βέβαιος είμαι πως όσοι τις παρακολουθήσουν θα βγουν πλουσιότεροι σε γνώση, πιο ελεύθεροι στη σκέψη και σίγουρα περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε ένας τομέα που όλοι θα κληθούμε, σε ανύποπτο χρόνο, εμπειρικά ή βιωματικά, να λάβουμε θέση ή να εκφέρουμε άποψη.
Ευχαριστώ και πάλι το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τους καθηγητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοηθική», τη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Παν/μίου, τους αξιόλογους Εισηγητές και τους φοιτητές μας για τη σταθερή συνδρομή τους στην πνευματική ανάταση της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας και στη διαρκή αναβάθμιση της επιστημονικής κοινότητας αλλά και όλους εσάς, που δεν επιτρέπετε στην καθημερινότητά σας να παραγκωνίσει την αέναη αναζήτηση γνώσης και την σταθερή διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Να είστε όλοι καλά.