Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακουστική 2024 - 18/10/24

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι

Αξιότιμοι Καθηγητές,

 

Καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο  τους διακεκριμένους επιστήμονες από Πανεπιστημιακή Ιδρύματα, Οργανισμούς  και αναγνωρισμένους φορείς που εξειδικεύονται στον πολυδιάστατο τομέα  της Ακουστικής.

Είμαι βέβαιος ότι με  τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους και τα πορίσματα των ερευνών τους, θα υποστηρίξουν με επάρκεια  τις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου  «Ακουστική  2024».  

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές,  το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛ.ΙΝ.Α.) και το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΕΛΜΕΠΑ που επέλεξαν το Ρέθυμνο για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και χαιρόμαστε που μαζί με την  Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου  συμμετέχουμε, ως Δήμος, στην υλοποίησή του. 

Είναι άλλωστε δεδηλωμένη και εμπράκτως αποδεδειγμένη η σταθερή επιδίωξη του Δήμου Ρεθύμνης να συνεργάζεται με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του νησιού μας όπως το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ, αλλά και της χώρας,   προκειμένου να αντλεί από την Επιστήμη τα κατάλληλα εργαλεία για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις, με κυρίαρχη αυτή της  κλιματικής αλλαγής και του πλήθους των παραμέτρων που τη συνθέτουν.

 

Μεταξύ αυτών  είναι και η διαχείριση της ηχορύπανσης και των επιπτώσεων τους στην ανθρώπινη ζωή  και δραστηριότητα στην τουριστική μας πόλη.

Η αξιοποίηση της υφιστάμενης επιστημονικής γνώσης και των νέων τεχνολογιών αποτελεί για μας την πιο ασφαλή εγγύηση για  την επίτευξη του στόχου.

 

Στο πλαίσιο λοιπόν της εξαιρετικής συνεργασίας μας με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ ο Δήμος μας  σύναψε  προγραμματική σύμβαση (το 2021) για την «Ανάπτυξη παραμετροποίηση και θέση σε λειτουργία καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων-δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης». Το Εργαστήριο Φυσικής Ακουστικής και Οπτοακουστικής, του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ και Αντιδήμαρχο Ρεθύμνου κ. Νεκτάριο Παπαδογιάννη ανέλαβε την εκτέλεση του έργου τοποθέτησης σταθμών μέτρησης θορύβου στο Ιστορικό Κέντρο, σε πραγματικό χρόνο, μέσω απεικονιστικών χαρτών. Το έργο στόχευσε στην ολοκληρωμένη περιγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και στη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης αρχών, φορέων, δημοτών και επισκεπτών για τα επίπεδα του θορύβου.

Με το καινοτόμο αυτό σύστημα και την συνδρομή των επιστημόνων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο Δήμος Ρεθύμνης απέκτησε ένα χρήσιμο  εργαλείο καταγραφής των εκπομπών θορύβου στην Παλιά Πόλη, το οποίο εμπλούτισε τις υφιστάμενες δράσεις του Δήμου για την προστασία του Ιστορικού Κέντρου και  συνέβαλε στην αποκατάσταση αδικιών σχετικά με τις πραγματικές εστίες εκπομπής θορύβου.

Επιπλέον, αξιοποιώντας την ακουστική ηχολογία, «χαρτογραφήθηκε» το ηχητικό – ακουστικό  τοπίο του Ρεθύμνου που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χάραξη τουριστικής πολιτικής και όχι μόνο.

Η εστιασμένη αναφορά μου στη συγκεκριμένη συνεργασία  με το ΕΛΜΕΠΑ, κατατίθεται ως επιβεβαίωση του ζωηρού  ενδιαφέροντος που διατηρούμε   για τον επιστημονικό κλάδο της Ακουστικής.

Ως εκ τούτου θεωρούμε σημαντικές και άκρως επωφελείς τις εισηγήσεις και το διάλογο που θα προκαλέσουν μεταξύ των μελών της επιστημονικής  σας κοινότητας, τόσο για το στρατηγικό μας σχεδιασμό σε θέματα βιωσιμότητας, αειφορίας και ποιότητας ζωής όσο και για το καθημερινό, ατομικό και συλλογικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό «πράττειν» στο Ρέθυμνο, το οποίο αναμφίβολα επηρεάζει την παρούσα και μελλοντική του εξέλιξη.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου εντάσσεται και η οφειλόμενη απόδοση τιμής   σ’ ένα εξαίρετο επιστήμονα που κάνει υπερήφανη τη χώρα μας και την ακαδημαϊκή της κοινότητα: τον Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Μιχάλη Ταρουδάκη.

Λόγω της παρουσίας αρμοδιότερων εμού στη συνεδριακή αίθουσα δεν θα επιμείνω στο επιστημονικό του έργο και τα επιτεύγματα του στους απαιτητικούς  τομείς  στην Μαθηματική Μοντελοποίηση των προβλημάτων κυματικής διάδοσης, την Υποβρύχια Ακουστική και ειδικότερα την Ακουστική Ωκεανογραφία, στα οποία άλλωστε θα γίνουν αναλυτικές αναφορές από εξειδικευμένους συναδέλφους του.

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τη θεσμική και  προσωπική μου εμπειρία από τη συνεργασία του Δήμου με τον τιμώμενο την περίοδο που διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αποτιμώντας  τη συνεργασία αυτή, τόσο σε επίπεδο θεσμών (Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίου) όσο και σε επίπεδο διαπροσωπικής σχέσης, μόνον  με εξαιρετικά θετικά λόγια μπορούμε να την αξιολογήσουμε.  προσάψουμε.

Ήταν πράγματι μια περίοδος δημιουργική και εξόχως παραγωγική για τη σχέση της τοπικής κοινωνίας αλλά και της Κρήτης με το Πανεπιστημιακό μας Ίδρυμα. 

Και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στη χαρισματική προσωπικότητα του τ. Πρύτανη κ. Μιχάλη Ταρουδάκη. Ένας ειλικρινής, δημοκρατικός, εργατικός, μεθοδικός και δυναμικός Πρύτανης, με όραμα και ευγένεια που ευνόησαν την κοινή μας προσπάθεια στην προώθηση σημαντικών  ζητημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ρεθύμνου.

Τον ευχαριστούμε και τον συγχαίρουμε για την καθολική αναγνώριση την οποία δικαίως απολαμβάνει  ως προσωπικότητα και ως επιστήμονας και του ευχόμαστε να έχει υγεία, έμπνευση και φαντασία για να συνεχίσει να προσφέρει το πολύτιμο έργο του.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στον εγχώριο και  διεθνή χώρο, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους  χορηγούς του Συνεδρίου οι οποίοι γενναιόδωρα υποστήριξαν την επιτέλεσή του.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να θέσω υπόψη τους τη διαθεσιμότητα του Δήμου Ρεθύμνης να διερευνήσει μαζί τους τη δυνατότητα σύμπραξης για τη δημιουργία δομών που θα προάγουν την Επιστήμη και την Έρευνα.

Σε μια πόλη όπως το Ρέθυμνο, που αναζητά  κι επιδιώκει δυναμικά το δικό της μερίδιο στην ισόρροπη ανάπτυξη κι ευημερία, που έχει αναγνωρίσιμες δυνατότητες και ελπιδοφόρες προοπτικές και που διαθέτει εξαιρετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, κάθε επένδυση στην  ενίσχυση του επιστημονικού έργου, είναι ευκταία και περιποιεί τιμή στο φορέα της.

Εύχομαι  καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και να έχετε όλοι και όλες Υγεία να Δύναμη να συνεχίσετε να πλουτίζεται το επιστημονικό  έργο με τα  πνευματικά σας πονήματα  και την ερευνητική σας δράση.Σας ευχαριστώ πολύ. 

21 Νοεμβρίου 2024
 (1356)
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)