Χαιρετισμός κ. Σπανουδάκη στα Ρούστικα
Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Ρεθύμνης κ. Στέλιου Σπανουδάκη στην εκδήλωση του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη «Οι τέχνες, οι ανθρωπιστικές και οι κοινωνικές επιστήμες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης»
Ρούστικα, Σάββατο 3 Αυγούστου 2024
Αγαπητά Μέλη του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων
του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη
Κυρίες και Κύριοι
Με ιδιαίτερη τιμή συμμετέχουμε ως Δήμος Ρεθύμνης στην αποψινή εκδήλωση, εδώ στα φιλόξενα Ρούστικα, ένα ολοζώντανο οικισμό, ο οποίος χάρη στους διοργανωτές, αποκτά την αίγλη μιας εστίας πολιτισμού που μας προσφέρει διαρκώς αφορμές για αναστοχασμό και υγιή κοινωνική αλληλεπίδραση.
Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια για τη διοργάνωση από το Δήμαρχο μας τον κ. Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος απουσιάζει δυστυχώς από το Ρέθυμνο.
Σε ό,τι με αφορά, θα ήθελα να σας πω ότι πραγματικά βρίσκω εξαιρετικά ευφυή και επίκαιρο το θέμα που θέτει η αποψινή εκδήλωση.
Η διερεύνηση της θέσης της ποίησης και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών στο σύγχρονο κόσμο που υποδέχεται την καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης, σίγουρα έλκει το ενδιαφέρον όλων μας.
Συνομιλούν αλήθεια μεταξύ τους αυτοί οι κλάδοι; Υπάρχουν περιθώρια αλληλοσυμπλήρωσης και αλλητροφοδότησης προς όφελος της ανθρώπινης εξέλιξης; Ή υπονομεύουν ο ένας την ύπαρξη του άλλου, απειλώντας με υποβάθμιση και αφανισμό του πιο αδύναμου; Αυτόν που αρνείται να εμπλουτίσει τη φαρέτρα του με νέα, σύγχρονα εργαλεία και ιδέες προκειμένου να αναμορφωθεί για να επιβιώσει.
Η διαπίστωση της επιχειρούμενης υποβάθμισης της αξίας των επιστημών που μελετούν και ερευνούν τον άνθρωπο και τις κοινωνίες που συγκροτεί, πραγματικά με εντυπωσιάζει.
Μετά τις διαδοχικές κρίσεις που βιώσαμε, θεωρούσαμε ότι οι συγκεκριμένες επιστήμες θα επανακτούσαν το κύρος που αναμφισβήτητα έχουν. Γιατί καθ’ όλη τη διάρκειά των κρίσεων, αποδείχθηκε με τρόπο νομίζω αναντίρρητο η αναγκαιότητα των Ανθρωπιστικών Επιστημών, μέσα από τις οποίες μπορούμε και να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε τις δυσκολίες αυτές, και παράλληλα να αποτελέσουν τις εγγυήτριες για την κοινωνική συνοχή.
Παρόλα αυτά, με έκπληξη διαπιστώνουμε πως την κρίση τη διαδέχθηκε μια αδικαιολόγητη δυσπιστία για το ρόλο των κοινωνικών επιστημών και της τέχνης στη σύγχρονη εποχή, την οποία πιθανόν να ενέτειναν οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ως γονέας μικρών παιδιών αλλά και ως θεσμικός εκπρόσωπος των συμπολιτών μου στο Δήμο, συμμερίζομαι τον προβληματισμό που εγείρει στην κοινότητα η εισβολή της τεχνολογίας στο άβατο της ανθρώπινης δημιουργικής σκέψης.
Απ την άλλη αντιλαμβάνομαι όμως πως οφείλουμε να συγχρονιστούμε με την εξέλιξη. Διαχρονικά, έτσι νομίζω προχωράμε μπροστά. Σίγουρα δεν ωφελεί να δαιμονοποιήσουμε τα εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία, διότι το μόνο που θα επιτύχουμε θα είναι την απομάκρυνση και τον αποκλεισμό μας από τις γενιές του μέλλοντος και τις λειτουργίες της σύγχρονης ζωής. Αντιθέτως, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να αξιοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, προς όφελος της διάχυσης της γνώσης, της πρόσβασης σε πληροφορίες και της επικοινωνίας σε παγκόσμια κλίμακα.
Άλλωστε, τί έχουν στ’ αλήθεια να φοβηθούν η ποίηση, οι τέχνες και οι ανθρωπιστικές επιστήμες;
Όλες αυτές οι επιστήμες είναι αρχέγονες, προϋπάρχουν όλων των άλλων, και όλες οι άλλες στηρίχθηκαν και στηρίζονται σε αυτές. Υπήρχαν και θα υπάρχουν. Προϋποθέτουν και ενεργοποιούν την ανθρώπινη δημιουργικότητα και φαντασία, την ενσυναίσθηση, την κοινωνική ευαισθησία και αλληλεπίδραση. Τα πνευματικά και κοινωνικά οφέλη των ανθρωπιστικών επιστημών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο είναι δύσκολα ανταγωνίσιμα και σίγουρα δεν μπορεί να τα προσφέρει κανένας αλγόριθμος όσο εξελιγμένος και να είναι.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί εντούτοις να εμπλουτίσει τη λειτουργία τους με νέα θεματολογία, νέες μορφές και μοτίβα. Η άμεση επικοινωνία, η ελεύθερη διακίνηση και ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων, τάσεων, συμπερασμάτων και πνευματικών παραγώγων σε όλο τον κόσμο μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να βιώσουμε την ανθρώπινη ύπαρξη σε όλη της την πολυπλοκότητα και το βάθος.
Είμαι βέβαιος ότι οι αξιόλογοι ομιλητές της εκδήλωσης θα μας προτείνουν, ως ειδήμονες, με τρόπο επιστημονικό και έγκυρο, τις κατάλληλες διαδρομές για να διανύσουμε με ορθότητα, ασφάλεια και κριτική σκέψη, τα νέα εξελικτικά μονοπάτια που ανοίγονται ταχύτατα στην καθημερινότητα μας.
Ευχαριστώ τον Όμιλο Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη για την πρόσκληση, την εξαιρετική διοργάνωση και το συνολικό έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Δήμος Ρεθύμνης είναι διαχρονικά δίπλα του στηρίζοντας κάθε του δράση.
Ευχαριστώ κι εσάς που με ευγένεια και υπομονή, δεχθήκατε την κατάθεση των σκέψεων μου.