31/05/18, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην Ημερίδα « Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο έξω κόσμος»
Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών μας αρχών,
Αγαπητοί συμπολίτες και επισκέπτες
Με υπερηφάνεια και τιμή φιλοξενούμε στο Ρέθυμνο τις εργασίες του Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου και καλωσορίζουμε τους επιστήμονες που θα πλουτίσουν τη γνώση μας με τις εισηγήσεις τους.
Η Ελεύθερνα, το σημείο αναφοράς για το Ρέθυμνο και το νησί μας, αποτελεί και πάλι την αφετηρία μα και το εφαλτήριο μελέτης της σχέσης της Κρήτης με τον κόσμο της Μεσογείου, σε μια μακρινή αλλά μακρά σε διάρκεια χρονική περίοδο.
Η ασφαλής γνώση του παρελθόντος, με τη βοήθεια της επιστήμης, διανοίγει νέους δρόμους και προσδίδει νέο περιεχόμενο στην ταυτότητα του νησιού και των ανθρώπων του.
Όταν, δύο χρόνια πριν, μοιραζόμασταν τη χαρά των εγκαινίων του Μουσείου της Ελεύθερνας, εκφράσαμε τη βεβαιότητα πως σε αυτό το χώρο πλέον θα ανανεώνεται καθημερινά , η συνάντηση με την Ιστορία μας. Μια Ιστορία που δεν γράψαμε εμείς, αποτελούμε όμως αναπόσπαστο μέρος της και ζώσα συνέχεια της και ως εκ τούτου , έχουμε ιερό καθήκον να τη γνωρίσουμε, να την προστατεύσουμε αλλά και να της αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές.
Όπως αποδείχτηκε, η Ελεύθερνα, υπερέβη την έννοια του χώρου, εκπέμποντας το φως της έξω από τα γεωγραφικά σύνορα της χώρας μας. Ανα- σημασιοδότησε την έννοια του χρόνου και όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο ως μια αδιάσπαστη ολότητα, που οριοθετεί τη συνέχεια μας, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα την πνευματική μας υπόσταση, η οποία αναβαπτίζεται, διευρύνεται κι εξελίσσεται μέσα από τις διαρκείς ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και των ανθρωπολόγων επιστημόνων.
Θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες στους διακεκριμένους καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου μας τον κ. Νίκο Σταμπολίδη που με πάθος διεκδίκησε , πάλεψε και ολοκλήρωσε το Μουσείο και συνεχίζει το ανασκαφικό έργο στον αρχαιολογικό χώρο, θα μνημονεύουμε πάντοτε τη συνδρομή των συναδέλφων του καθηγητών κ. κ. Θανάση Καλπαξή και Πέτρου Θέμελη και θα ευχαριστούμε διαρκώς τους κατοίκους της περιοχής και των δύο χωριών που αντιλήφθηκαν εγκαίρως την αξία του έργου, και βοήθησαν με κάθε τρόπο στην ανασκαφή και προστασία του Αρχαιολογικού Τόπου.
Κάθε σημαντική παρέμβαση ωστόσο, που συνιστά τομή στην ανθρώπινη εξέλιξη προϋποθέτει πόρους, υλικούς και ψυχικούς για να επιτευχθεί. Και θα ‘ταν τουλάχιστον απρέπεια εκ μέρους μας να μην αναγνωρίσουμε τη γενναιόδωρη συνδρομή του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και της οικογένειας του καθ’ όλη τη δύσκολη και απαιτητική διαδρομή που διένυσε το όραμα της Ελεύθερνας μέχρι της ενσάρκωσή του. Χαίρομαι λοιπόν ιδιαιτέρως που στο πλαίσιο των σημαντικών ανακοινώσεων που μας επιφυλάσσει το σπουδαίο αυτό Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο, συμπεριλαμβάνεται και αυτή της σύστασης του Ιδρύματος Νίκου Δασκαλαντωνάκη, του ρεθυμνιώτη επιχειρηματία πρωτοπόρου στο Τουρισμό, ο οποίος προσφέρει ως αντιδώρημα στον τόπο που εμπιστεύτηκε, επένδυσε και πέτυχε μια εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία, τη διακριτική μα ουσιαστική βοήθεια νέων επιστημόνων που έχουν προοπτική να διαπρέψουν, να στηρίξουν τη χώρα μας και να εγγυηθούν την πρόοδό της.
Με αυτές τις σκέψεις και την κατάθεση της ειλικρινούς μου λύπης για την αναπόδραστη απουσία μου λόγω της συμμετοχής μου, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΥΑ, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης, η οποία γίνεται στη Βέροια, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, συγχαίρω τους διοργανωτές, το Κέντρο Μελέτης του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την πρωτοβουλία τους και τον κόπο τους να μας προσφέρουν τέτοια τιμή, κι εύχομαι καλή δύναμη σε όλους και καλή συνέχεια στο γόνιμο και χρήσιμο έργο σας.