Χαιρετισμός Δημάρχου στα εγκαίνια Ελαιοτριβείου Αρμένων, 11/07/2024

Αρμένοι, 11 Ιουλίου 2024

 

Κυρίες  και Κύριοι

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

 

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε  εδώ, στους φιλόξενους Αρμένους για να εγκαινιάσουμε μαζί τη λειτουργία  ενός έργου  που αποτέλεσε κοινό μας όραμα.

Ένα έργο με μεγάλο βαθμό κατασκευαστικής  δυσκολίας αφού προϋπέθετε εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εκτεταμένες τεχνικές παρεμβάσεις σ ένα κτίσμα παμπάλαιο και εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου.

Οι επίμονες προσπάθειες μας απέδωσαν καρπούς.

Η ένταξη του έργου πλήρους ανάπλασης του  παλιού ελαιοτριβείου Αρμένων στο Πρόγραμμα  Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020» και συγκεκριμένα  στην Πράξη με τίτλο «Προσβάσιμη  Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage, επέτρεψε τη συγχρηματοδότησή του από πόρους  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης και  Εθνικούς   πόρους  της  Ελλάδας και  της  Κύπρου.

 

Επιτρέψτε μου δυο λόγια για το πρόγραμμα αφενός  διότι οφείλουμε να αναφέρουμε τις χρηματοδοτικές πηγές και, αφετέρου, για να κατανοήσουμε πως κάθε έργο απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, καλή προετοιμασία, εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία, ακρίβεια στις τεχνικές προδιαγραφές και αυστηρή τήρηση των εγκεκριμένων εργασιών και συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

 Στο συγκεκριμένο λοιπόν Πρόγραμμα  Συνεργασίας Interreg,  το οποίο υλοποιήσαμε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και δύο Δήμους της Κύπρου, την αδελφοποιημένη με το Ρέθυμνο Αγία Νάπα και το Δήμο Σωτήρας, ο Δήμος μας, ως επικεφαλής εταίρος  στο εταιρικό σχήμα,  συμμετείχε με ποσό πάνω από μισό εκατομμύριο Ευρώ (για την ακρίβεια  515.849,71€.)

 Στόχος του έργου ήταν η βελτίωση της προσβασιμότητας ΑμεΑ σε επιλεγμένους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους των τριών δήμων, η ανάδειξη και προβολή των χώρων αυτών και η ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και εργαλείων με στόχο τον προσβάσιμο, αειφόρο τουρισμό για όλους.

Ως Δήμος Ρεθύμνης επιλέξαμε το παραδοσιακό  ελαιοτριβείο των Αρμένων λόγω του συμβολικού και  ιστορικού του χαρακτήρα αλλά και της θέσης του, σ’ έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο Οικισμό με υψηλή επισκεψιμότητα.

 Άλλωστε, έχουμε επιβεβαιώσει κι άλλες φορές, με αντίστοιχες αφορμές, το ισχυρό ενδιαφέρον του Δήμου για την πολυεπίπεδη ανάπτυξη των Οικισμών του Ρεθύμνου, την οποία και δικαιούνται και αξίζουν.

Αξιοποιήσαμε λοιπόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση προς όφελος των Αρμένων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. .

 

Ανακαινίσαμε το παραδοσιακό ελαιοτριβείο Αρμένων, το οποίο μετά τις τεχνικές εργασίες , την προμήθεια κι εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού όπως έπιπλα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ενημερωτικές πινακίδες Braille που  τοποθετήθηκαν στην είσοδο και μέσα στο ελαιοτριβείο και την  αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτίσμα μεταμορφώθηκε σ’ ένα ελκυστικό, λειτουργικό, προσβάσιμο εκθεσιακό χώρο.

 

Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για τούτη τη μικρή σε έκταση αλλά δυναμική κοιτίδα πολιτισμού.

Είναι σαν μια ακτίνα φωτός σε μια πρακτική του παρελθόντος μας με την οποία εξοικειώθηκαν και γαλουχήθηκαν γενιές ανθρώπων  του τόπου μας. 

Είναι ένα ταξίδι στο χρόνο,  μια βιωματική εμπειρία μύησης των νέων μας στον τρόπο ζωής των προγόνων τους και αναβάπτισης των παλαιότερων στα χρόνια της νεότητας τους, τότε που συμμετείχαν με την ορμή και το πάθος της νιότης τους σε κάθε ξέσπασμα της ζωής.

Τότε, που το παρθένο ελαιόλαδο που πλούτιζε το καθημερινό φαγητό, έφερε τη γεύση του μόχθου και την ευωδία της ανταμοιβής από την καρποφορούσα γη.

Πέραν όμως της επικαιροποίησης παραδοσιακών πρακτικών και της νοσταλγικής η αναμόχλευσης της μνήμης,  το ελαιοτριβείο των Αρμένων, ως έργο, έχει και μια επιπλέον αναγνωρίσιμη πρακτική  διάσταση. Θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών που σημαίνει ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος,  στη διεύρυνση του μεριδίου της τουριστικής αγοράς στους Αρμένους και, σε συνδυασμό με άλλα αναπτυξιακά έργα, στην εν γένει χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Μια εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και η έμπρακτη επιβεβαίωση της δέσμευσης μας  απέναντι στους νέους μας που διαβιούν στα χωριά. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε τα χωρίς μας να αποκτήσουν αυτοδυναμία και αυτάρκεια ώστε να μην νοιώθουν τα νέα παιδιά την ανάγκη να εγκαταλείψουν το γενέθλιο τόπο τους και να απομακρυνθούν από αγαπημένα τους πρόσωπα, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής σε αστικά κέντρα.  

Με αυτές τις σκέψεις, παραδίδουμε στην κοινωνία των Αρμένων και του Ρεθύμνου ένα ακόμη έργο που τιμά την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Ευχαριστώ τους θεσμικούς εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων για τη συνδρομή τους στην ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ευχαριστώ  τον Αντιδήμαρχο Άγγελο Μαλά και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που αγωνίστηκαν για να υλοποιηθεί το έργο.

Ευχαριστώ την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για τη συμπαράσταση και την άψογη συνεργασία της στην επιτυχή  διεκπεραίωση προγράμματος.

 Ευχαριστώ θερμά το Τοπικό Συμβούλιο Αρμένων και τους κατοίκους της Κοινότητας που συμμερίστηκαν το όραμα και συνέβαλλαν στην μετουσίωση του σε αυτό τον εκπληκτικό χώρο.

Να είμαστε όλοι καλά, υγιείς και δυνατοί, να απολαμβάνουμε όσα ωραία και χρήσιμα μαζί δημιουργήσαμε  και να συνεργαζόμαστε με ομόνοια και σεβασμό σε όσα μελλοντικά θα πράξουμε.

17 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)