Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην Γιορτή Κρητικής Διατροφής, 02/07/2024

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

Αγαπητοί Συνεργάτες

 

Ο πλούτος της κρητικής γης, διεγείρει  διαχρονικά την αγάπη και τον  καθημερινό μόχθο των ανθρώπων της που μετουσιώνονται σε αγαθά  τα οποία συνθέτουν το διατροφικό μας πολιτισμό, διασφαλίζουν τη διανοητική και βιολογική μας  εξέλιξη και ασκούν καταλυτική επίδραση στην  ποιότητα της ζωής μας, της προσωπικής και κοινωνικής..

Την αρχέγονη αυτή αλληλεξάρτηση και συμπόρευση του Κρητικού με τη γη του, το φυσικό περιβάλλον του και την πολιτισμική του κληρονομιά, τιμούμε μέσα από τη  Γιορτή Κρητικής Διατροφής,  που ανοίγει απόψε τις πύλες της στους συμπολίτες κι επισκέπτες μας,  στο φιλόξενο Δημοτικό μας Κήπο.

Μια Γιορτή  που είναι συνυφασμένη με τις αναμνήσεις των νεανικών  χρόνων πολλών εξ ημών και συνεχίζει,  την τελευταία δεκαετία, εμπλουτισμένη και ανανεωμένη,  να γίνεται μέρος των αναμνήσεων που θα έχουν οι νέοι μας στο μέλλον  από τα καλοκαίρια  στο γενέθλιο τόπο τους, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες μας από τον τόπο διακοπών τους.

Είμαστε περήφανοι ως  Δήμος Ρεθύμνης,  για τη συμβολή  μας στη διάσωση και αναγέννηση του θεσμού,  που γεννήθηκε ως Γιορτή Κρασιού κι ενηλικιώθηκε  ως Γιορτή Κρητικής Διατροφής.

Η άψογη συνεργασία του Δήμου μας με την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου στη διοργάνωση της Γιορτής,  κατατίθεται ως τεκμήριο  δημιουργικής σύνθεσης δυνάμεων που ατενίζουν το μέλλον του νησιού μας,  αντλώντας ιδέες  και πρακτικές από το θησαυροφυλάκιο του κοινού μας παρελθόντος.

Η θερμή ανταπόκριση και ενεργή συμμετοχή πλήθους εκθετών από τις σημαντικότερες κατηγορίες  αγροδιατροφικής παραγωγής της Κρήτης,  καλλιτεχνών και χειροτεχνών, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη τους στη   Γιορτή Κρητικής  Διατροφής, ως θεσμού  που ενθαρρύνει το υγιές  «Επιχειρείν»,  εμπνέει  σχέσεις συνεργασίας και  ενδυναμώνει την ισόρροπη εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα και του Τουρισμού.

Κυρίως, όμως, συνιστά πεδίο προβολής και ανάδειξης της κρητικής διατροφής και γαστρονομίας,  ενισχύει την εξωστρέφεια της κρητικής αγροδιατροφικής και της χειροτεχνικής παραγωγής και τιμά την κρητική κουλτούρα και παράδοση.

Από σήμερα λοιπόν και μέχρι την Κυριακή 7 Ιουλίου, υψώνουμε τα ποτήρια μας με το κρητικό κρασί και πίνουμε εις υγείαν της ζωής που μοιραζόμαστε στον ευλογημένο τούτο τόπο, δοκιμάζουμε  γεύσεις που συνδυάζονται με μεράκι και φροντίδα, σιγοτραγουδάμε και ακολουθούμε τα βήματα ενός αρχέγονου χορού – γέννημα του πάθους του Κρητικού που σέβεται το παλιό και αναζητά διαρκώς το καινούριο.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν και σας  ευχαριστούμε για τη διαχρονική υποστήριξή σας στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής, η οποία φέτος γιορτάζει τα γενέθλια των 10 χρόνων της, προσφέροντας σε όλους  μας, ως αντίδωρο,  την εμπειρία  ενός γενναιόδωρου γευστικού, πολιτιστικού και  ψυχαγωγικού  ταξιδιού.

Ευχαριστούμε τους παραγωγούς  του νησιού μας που αναμετρώνται διαρκώς με τα στοιχεία  της ατίθασης Φύσης και τις αντιξοότητες της κλιματικής αλλαγής και συνεχίζουν,  μέσα από τις ενώσεις,  τις συνεργασίες τους, την τεχνογνωσία που αποκτούν και το μεράκι τους,  να διατηρούν την υψηλή θέση που κατέχει η κρητική διατροφή στην παγκόσμια γαστρονομική κλίμακα.

Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας που δίχως τη δική τους ανιδιοτελή πολύτιμη προσφορά, η διοργάνωση της Γιορτής αναμφίβολα,  θα είχε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Ελπίζω,  η βιωματική εμπειρία που θα δοκιμάσουμε και φέτος με όλες μας τις αισθήσεις στη διάρκεια της Γιορτής, να ενεργοποιήσει την περιβαλλοντική μας ευαισθησία ώστε να εντατικοποιήσουμε την ατομική και συλλογική μας προσπάθεια για την προστασία και διαφύλαξη του τόπου μας από τις φωτιές και την κατασπατάληση των φυσικών του πόρων, με κυρίαρχο το νερό.

Εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς,  δυνατοί και αισιόδοξοι για να σμίξουμε ξανά του χρόνου εδώ, για να ανανεώσουμε την πολιτιστική μας μνήμη και ταυτότητα με αισιοδοξία, συνοχή  και  αλληλεγγύη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

17 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)