Χαιρετισμός Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου σε θέματα Τουρισμού κ. Κωνσταντίνου Γασπαράκη στην Ημερίδα "Οικονομική Ανάπτυξη: Προοπτικές, Προκλήσεις και Περιορισμοί" του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου (Αμφιθέατρο Δ7)

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Κυρίες και Κύριοι

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές της Ημερίδας, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου μας, για την ευγενική τους πρόσκληση η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στο Δήμο Ρεθύμνης να συμμετάσχει σε αυτό τον εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό διάλογο που θα αναπτυχθεί μεταξύ ακαδημαϊκών αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οικονομικών φορέων.

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τη λύπη του Δημάρχου Ρεθύμνης ο οποίος παρά την επιθυμία του να σας απευθύνει το χαιρετισμό του και να παρακολουθήσει από την αρχή τις εργασίες της Ημερίδας, λόγω σημαντικού υπηρεσιακού θέματος θα καταφέρει να είναι μαζί μας λίγο αργότερα.

Είναι γεγονός πως ο τομέας της οικονομίας, έλκει το ενδιαφέρον ειδικών και μη, αφού καθορίζει πλήθος παραγόντων που αφορούν την εξέλιξη και ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, των κοινωνιών που συγκροτεί αλλά και το περιβάλλον εντός του οποίου αναπτύσσονται και διαβιούν.

Ως εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα τουρισμού του Δήμου μας αλλά και από την επαγγελματική εμπειρία μου στον κλάδο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ειδικά για την Κρήτη, ένα νησί στο οποίο ο τουρισμός αποτελεί τη βασική πηγή εισοδημάτων των ανθρώπων του, η εξασφάλιση μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, είναι επιτακτική.

Οι δραματικές και ραγδαία εξελισσόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μας υποχρεώνουν όλους να επανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας, να αναθεωρήσουμε πρακτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν τον τόπο μας, να δράσουμε συλλογικά, αλληλέγγυα και άμεσα.

Εξίσου επιβεβλημένη είναι η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και ο συγχρονισμός μας με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Μας προσφέρουν χρήσιμα εργαλεία που αν τα αξιοποιήσουμε συνετά, θα καταφέρουμε, παρά τη γενικευμένη οικονομική αστάθεια διεθνώς, να θωρακίσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας απέναντι στις διαπιστωμένα παθογενείς επιπτώσεις του υπερ-τουρισμού, να προστατεύσουμε τα αποθέματα των φυσικών πόρων του νησιού από την κατασπατάληση και να δημιουργήσουμε συνθήκες αειφορίας και ευημερίας.

Έχει αξία να επενδύσουμε και σε άλλους τομείς που θα δώσουν ζωογόνα ώθηση στην τοπική οικονομία όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, η αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η λειτουργική σύνδεση της με τις σύγχρονο βηματισμό των πόλεων μας και πολλά άλλα για τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους έγκριτους επιστήμονες της Ημερίδας.

Αναμφίβολα, η πρόκληση υιοθέτησης μιας φιλοπεριβαλλοντικής ανάπτυξης, δημιουργίας κατάλληλων υποδομών και παροχής ουσιαστικών κινήτρων, ειδικά στους νέους μας, για ενασχόληση με τομείς που θεωρούνται παρωχημένοι ή ανεπαρκώς ανεπτυγμένοι, είναι ισχυρή.

Επιπλέον, συμφωνούμε όλοι νομίζω, πως τροχοπέδη κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας ή μεγαλόπνοου σχεδιασμού είναι αφενός η έλλειψη πόρων και, αφετέρου, η ανεπαρκής συνεργασία των εμπλεκομένων.

Όπως παρατηρείται, εντονότερα τα τελευταία χρόνια, κάθε έργο μεγάλου βεληνεκούς και χρηστικότητας, υλοποιείται χάρη σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Έχει διαπιστωθεί επίσης, πως όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των πολιτών και η συνέργεια των αρμόδιων φορέων, με πνεύμα συγκρητισμού, αλληλοσεβασμού και ισότητας, πολλές σπουδαίες αναπτυξιακές ευκαιρίες είτε μένουν αναξιοποίητες είτε υποκύπτουν υπό το βάρος τοπικιστικών πιέσεων και αδιαφανών πρακτικών.

Με αυτές τις σκέψεις, την προσμονή κατατοπιστικών εισηγήσεων και την προοπτική ανταλλαγής ωφέλιμων ιδεών και καλών πρακτικών που θα επιτελεστεί στο πλαίσιο της στρογγυλής τράπεζας στην οποία έχει την τιμή να συμμετέχει και ο Δήμος Ρεθύμνης, ευχαριστούμε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο μέσω της Ημερίδας, μας παρέχει έγκυρη ενημέρωση για φλέγοντα και επίκαιρα οικονομικά ζητήματα που αφορούν την Κρήτη, δημιουργώντας συνάμα τις προϋποθέσεις της γόνιμης δικτύωσης και διαρκούς συνεργασίας μας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας και να είστε όλοι καλά.

 

30 Ιουνίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)