Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης/ Προέδρου ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιώργη Μαρινάκη στην εκδήλωση Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ι.Τ.Ε. : “Το Τραγούδι στην Αρχή του Σύμπαντος”

Θέατρο ‘Ερωφίλη’, Φορτέτζα

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

Τα μυστήρια του Σύμπαντος, έλκουν διαχρονικά το ανθρώπινο ενδιαφέρον, εμπνέοντας την εξερεύνηση του μέσα από επιστημονικά επιτεύγματα και τεχνολογικά άλματα , τα οποία προκαλούν το δέος και το θαυμασμό μας.

Με συνοδοιπόρο και αξιόπιστο πλοηγό το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του νησιού μας, ξεκινούμε , τούτη την έναστρη καλοκαιρινή βραδιά, με αφετηρία το βενετσιάνικο κάστρο μας, το ταξίδι μας στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος.

Αποφασισμένοι να αποκρυπτογραφήσουμε το μύθο της κοσμογονίας και να ερμηνεύσουμε τα σύμβολά του , αξιοποιούμε τα εργαλεία που μας προσφέρουν οι διοργανωτές της θαυμάσιας αυτής πρωτοβουλίας, οι επιστήμονες του ΙΤΕ και η καλλιτεχνική συντροφιά τους: Το λόγο και τη μουσική. Δύο πανάρχαια, ισχυρά και ακατάβλητα από το χρόνο μέσα, με τα οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι από τη μέρα που αντικρίσαμε για πρώτη φορά το ουράνιο στερέωμα.

Η δε παρουσία και συμμετοχή του Ρεθεμνιώτη επιστήμονα κ. Ραφαήλ Σκαλίδη, ο οποίος μας κάνει όλους υπερήφανους στη NASA, προσδίδει στην εκδήλωση μια επιπρόσθετη αξία:

Αφενός διότι θα μας προσφέρει, με τρόπο αναντίρρητα μοναδικό, τη δυνατότητα θέασης μιας εκρηκτικής, κυριολεκτικά και μεταφορικά, γέννησης του κόσμου μας, μέσα από το ασφαλές καλειδοσκόπιο της Επιστήμης.

Και αφετέρου, διότι ο ίδιος, ως φορέας ενός αξιομίμητου συμβολικού και αξιακού συστήματος σκέψης και δράσης, μπορεί με την αυταξία του και τις ακαδημαϊκές του κατακτήσεις, να ευαισθητοποιήσει όλους μας και ειδικά τους νέους μας, να διεκδικήσουν ό,τι αγαπούν και τους κάνει να νοιώθουν πλήρεις, ακόμη κι αν μοιάζει ανέφικτο.

Ευχαριστούμε πολύ, λοιπόν, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και το επιστημονικό του δυναμικό, που μας εκπλήσσουν διαρκώς με τις καινοτόμες επιλογές τους και το πρωτοπόρο έργο τους.

Αποτελεί τιμή για το Ρέθυμνο η φιλοξενία των εργασιών του Συνεδρίου Αστροσωματιδιακής Φυσικής “Συγκρητισμός” που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η αποψινή εκδήλωση.

Ως Δήμος Ρεθύμνης, καταθέτουμε τη βαθιά μας εκτίμηση για το έργο που επιτελεί το Ι.Τ.Ε., ένα ερευνητικό Ινστιτούτο διεθνούς ακτινοβολίας, το οποίο στηρίζουμε και τιμούμε με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Και χαιρόμαστε ειλικρινά για την αρμονική και πάντα ωφέλιμη συνεργασία μας, από την οποία διαρκώς εκπορεύονται θαυμαστά αποτελέσματα, που επιβεβαιώνουν την πρωτοπορία του Ιδρύματος, όπως έγινε προσφάτως με την ταυτοποίηση από το Εργαστήριο του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, των 18 εκτελεσθέντων Αδελιανών από τον κατακτητή, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αυτές τις σκέψεις και δίχως να κάνω κατάχρηση του χρόνου που είναι αφιερωμένος στο αρμονικό συνταίριασμα επιστημονικού λόγου και μουσικής, σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι να σμίξουμε ξανά, υγιείς και δυνατοί, για να μοιραστούμε τους γόνιμους καρπούς της επιστήμης και της συγχορδίας της με τους παλμούς της γης και του ουρανού.

30 Ιουνίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)