02/06/18, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του Π.Κ.
Θέατρο «Ερωφίλη», Φορτέτζα
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της ελληνικής Δημοκρατίας
Η πόλη των Γραμμάτων, η πολιτεία του Χορτάτζη και του Πρεβελάκη με «ανθρώπους ανοιχτόκαρδους, σεμνούς, γραμματιζούμενους, ευπρεπείς και δίκαιους», το Ρέθυμνο, σήμερα γιορτάζει.
Συμπληρώθηκαν 4 δεκαετίες επιτυχούς λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πέρασαν 40 ολόκληρα χρόνια από την εποχή που οι Ρεθυμνιώτες αγωνίστηκαν για την ίδρυση του. Καμιά άλλη ιδέα, δεν ενέπνευσε τόσο δυνατά και δεν ένωσε τόσο ισχυρά την τοπική κοινωνία. Κανένας άλλος στόχος δεν την κινητοποίησε τόσο άμεσα και τόσο εντατικά. Και στ’ αλήθεια, είμαι βέβαιος, πως δεν υπάρχει άλλο Πανεπιστήμιο στην επικράτεια, που να το θέλησαν τόσο πολύ οι άνθρωποι και να συνέδραμαν τόσο γενναιόδωρα τη δημιουργία του, προσφέροντας ακόμη και τη γη τους.
Η πόλη του Ρεθύμνου, διεκδίκησε και κατέκτησε το όνειρό της. Κι έτσι σήμερα, η Πανεπιστημιούπολη, το campus, αποτελεί τη δική μας Ακρόπολη που δεσπόζει αγέρωχη, αγκαλιάζει την πόλη και τα μνημεία της κι εκπέμπει ζωογόνο φως, γονιμοποιώντας θετικά τη σκέψη των ανθρώπων.
Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ρεθυμνιωτών κι εκείνων που δεν πρόλαβαν να δουν την εξέλιξη του Πανεπιστημίου, τις διακρίσεις του, τις κατακτήσεις του, την αξιέπαινη θέση που κατέχει στη διεθνή κατάταξη με τα καλύτερα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, καταθέτω την υπερηφάνεια μας αλλά και τις ολόθερμες ευχαριστίες μας:
Στους καθηγητές που το υποστηρίζουν με επιστημονική επάρκεια, καινοτόμες έρευνες και πείσμα παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα,
Στους φοιτητές που το εμπιστεύονται, το επιλέγουν και το τιμούν με τις σπουδές τους,
Σε όλους όσοι αναβαθμίζουν καθημερινά τις υπηρεσίες του και τη λειτουργία του, με το μόχθο τους, τη συνέπεια τους, την ανιδιοτέλεια τους.
Καμαρώνουμε που η πόλη μας είναι η έδρα ενός από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Νιώθουμε ευτυχείς που φιλοξενούμε τις Σχολές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών κι ελπίζουμε την περαιτέρω ενίσχυσή τους, με πρώτη προτεραιότητα τη Σχολή Τουρισμού.
Η επίδραση τους στον τρόπο που σκέφτονται και δρουν οι άνθρωποι του Ρεθύμνου, στην καλλιέργεια μιας νοοτροπίας ανθρωποκεντρικής και αλληλέγγυης, είναι αβασάνιστα ανιχνεύσιμη και πάντοτε θετική. Πέραν όμως της πνευματικής ανάτασης και της επιστημονικής καλλιέργειας που προσφέρει το Πανεπιστήμιο στην πόλη, τους ανθρώπους της και στις μέλλουσες γενιές της, αναγνωρίζουμε τη συμβολή του και στην οικονομική ανάπτυξη του Ρεθύμνου. Εξαρχής, ήταν και παραμένει ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης κι ευημερίας του τόπου μας και του νησιού μας.
Γι’ αυτό και η σχέση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, διαπνέεται από αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού. Είναι μια σχέση διαχρονικά ενεργή και αταλάντευτα ισχυρή. Η αλληλεπίδραση, η αλληλοτροφοδότηση, η συνεργασία είναι διαρκής. Απορρέει από την κοινό μας ενδιαφέρον, τη σταθερή μας πίστη και τον στόχο που από κοινού συμμεριζόμαστε για το παρόν και το μέλλον : της υγιούς εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα, πνευματικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, οικονομικό.
Ενδυναμώνουμε αυτή τη σχέση στο πλαίσιο των θεσμικών μας αρμοδιοτήτων, συνθέτοντας τα δικά μας οράματα, ως εκφραστές κι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της πανεπιστημιακής κοινότητας, για το παρόν και το μέλλον της. Συνυπογράφουμε συμβάσεις συνεργασίας, συνδράμουμε τις διεκδικήσεις του Πανεπιστημίου, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες που είναι πολλές και δύσκολα διαχειρίσιμες. Προσπαθούμε, ως θεσμικοί φορείς, είτε μέσω ιδίων πόρων είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων να εμπλουτίζουμε την διασύνδεση της κοινωνίας μας με το Πανεπιστήμιο όχι μόνον σε πνευματικό επίπεδο αλλά και σε υλικοτεχνικό, όπως για παράδειγμα ένα εμπνευσμένο έργο, το οποίο προσεχώς θα εξασφαλίσει τη διασύνδεση της Πανεπιστημιούπολης με την πόλη, ή την εγκατάσταση, πέρυσι, του Κέντρου Ερευνών και Μελετών σ’ ένα σύγχρονο κτίριο, προϊόν της αρμονικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου, με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ρεθύμνης κ.α
Με αυτές τις σκέψεις και ολοκληρώνοντας την παρέμβαση μου σε αυτή τη σπουδαία γιορτή, την οποία τιμά με την παρουσία του ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μοιραζόμαστε όλοι, θα ήθελα να ευχηθώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης να συνεχίσει ανεμπόδιστα και αδιάκοπα την ανοδική του πορεία και να κατακτήσει ακόμη πιο ψηλές κορυφές στο παγκόσμιο στερέωμα του πνεύματος και των Επιστημών.
Χαίρομαι δε, που η γενέθλια τούτη γιορτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και δύο εκδηλώσεις που αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς: Η μία αφορά την παρουσίαση του επετειακού τόμου με την ιστορία του Πανεπιστημίου, που συνέγραψε ο αγαπητός σε όλους Καθηγητής κ. Πυργιωτάκης, του οποίου το όνομα και η συνολική ακαδημαϊκή διαδρομή, έχει συνδεθεί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Τον συγχαίρω βαθιά για το εξαιρετικό πόνημα του όπως συγχαίρω και τις πρυτανικές αρχές που υποστήριξαν την απόφαση και τελικώς την έκδοσή του. Εύχομαι αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία συγγραφής βιβλίου με την ιστορία του Πανεπιστημίου, να αποδειχτεί εν τέλει μια διαδικασία χωρίς τέλος. Διότι αυτό θα σημαίνει πως θα είναι μια ιστορία ζωντανή, εξελικτική και ατελεύτητη.
Η άλλη εκδήλωση, αφορά την απόδοση υποτροφιών σε αριστεύσαντες φοιτητές του Πανεπιστημίου μας από τον φίλο του Ρεθύμνου, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ και επικεφαλής της Cosmote κ. Μιχάλη Τσαμάζ. Εύχομαι ειλικρινά η πρωτοβουλία του , να βρει άξιους μιμητές, γενναιόδωρους και πρόθυμους να στηρίξουν τα όνειρα και τις προσπάθειες των νέων μας για την κατάκτηση της γνώσης και της εξειδίκευσης, ώστε να μείνουν στη χώρα μας και να συμβάλλουν στην πρόοδό και την ευημερία της.
Εύχομαι, τέλος, η κοινωνία του Ρεθύμνου και της Κρήτης, να αξιωθεί να γιορτάσει πολλές τέτοιες επετείους, που θα πιστοποιούν την αδιασάλευτη συνέχεια ενός ονείρου που ενσαρκώθηκε σε μια πραγματικότητα για την οποία όλοι είμαστε υπερήφανοι, αισιόδοξοι και έμπλεοι ελπίδας και προοπτικής.
Σας ευχαριστώ.