Κυριάννα
Η Κοινότητα Κυριάννας απέχει δεκατέσσερα χιλιόμετρα (14) από την πόλη του Ρεθύμνου και είναι κτισμένη σε πλαγιά με θέα το κρητικό πέλαγος σε υψόμετρο 250 μέτρων από την θάλασσα.
Είναι ημιορεινή περιοχή με πλούσια εδάφη με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου αλλά και μικροκηπευτικές καλλιέργειες τοπικών προϊόντων για ιδία χρήση . Επίσης έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία.
Η ύπαρξη του οικισμού Κυριάννας χρονολογείται από τον 11ο αιώνα . Επί Ενετών (1204-1669) κατά τις απογραφές όπως μαρτυρούν αρχειακά αρχεία, η ευρύτερη περιοχή είχε το τοπωνύμιο Άριο. Σε αυτή λοιπόν την διάσπαρτη περιοχή από χωριά υπάγονταν και η Κυριάννα .
Την Κυριάννα επισκέπτονταν ο βυζαντινάρχοντας Ματθαίος Καλλέργης. Στο πανέμορφο αυτό χωριό με την απέραντη θέα και το υγιεινό κλίμα είχε το διαχειριστικό κέντρο της απέραντης Ρεθυμνιακής ακίνητης περιουσίας του.
Το κέντρο αυτό έχει καταγραφεί στα βιβλία του ερευνητή-περιηγητή G. GEROLA ως βενετσιάνικο μνημείο το 1910 και έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και ανήκει σε ιδιώτες .
Περιδιαβαίνοντας ο επισκέπτης μέσα σ΄ αυτό το αρχοντοχώρι, θα εντυπωσιαστεί από τις ανεκτίμητες αναγεννησιακές δημιουργίες και τα Μεσαιωνικά κτίσματα παλιά κλειστά σπίτια , χτισμένα μ έμπνευση και καλλιτεχνική πνοή ,αλλά και τους δρόμους του, που άλλοτε γνώρισαν μεγάλη ανθρωποκίνηση .
Σε τούτο το ιστορικό χωριό, υπάρχουν αρκετοί παλαιοί ναοί αλλά και σύγχρονοι. Υπάρχουν ακόμη σκόρπια αρχιτεκτονικά στοιχεία αναγεννησιακής τεχνοτροπίας . Επιβλητικά δεσπόζει ο μεσοβυζαντινός ναός της Παναγίας που είναι κτισμένος στον αρχιτεκτονικό τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο .
Κοσμεί την Κυριάννα από τις αρχές του 11ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα ποιο ενδιαφέροντα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη.
Το νέο χωριό απλώνεται βόρειο ανατολικά κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Αρκαδίου με νέα σύγχρονα κτίρια .
Δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται το κοινοτικό κτίριο όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το εκκλησιαστικό Μουσείο επίσης το Αγροτικό Ιατρείο και το κοινοτικό κατάστημα .
Κατά μήκος της κεντρικής Λεωφόρου βρίσκονται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κυριάννας , σύγχρονα παντοπωλεία (super market) καφενεία και Ταβέρνες στην είσοδο και στην έξοδο του χωριού , όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τις παραδοσιακές συνταγές και να απολαύσει το ντόπιο κρασί .
Οι σύγχρονες αγροτουριστικές μονάδες για την διαμονή των επισκεπτών προσφέρουν ποιότητα διακοπών με αξέχαστες εμπειρίες . Τα υπέροχα μονοπάτια για περιπάτους ανάμεσα στους πανάρχαιους ελαιώνες , οι μυρωδιές της ρίγανης και της φασκομηλιάς σκορπούν μια μεθυστική αύρα στον περιπατητή.
Οι πλούσιες Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος αφήνουν την καλύτερη εντύπωση στους επισκέπτες .
Την Κυριάννα μπορεί κανείς να την επισκεφθεί ακολουθώντας οδικώς την Επαρχιακή οδό Ρεθύμνου προς Αρκάδι ή με την τακτική αστική συγκοινωνία από Ρέθυμνο.