21/08/18, ΔΤ Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για την κρητική ποικιλία λιάτικο στην έκθεση «Γη Μυλοποτάμου»

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην έκθεση παραγωγών, καλλιτεχνών και πολιτιστικών συλλόγων Γη Μυλοποτάμου, στο Πέραμα Ρεθύμνης, την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018. Μετά από κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Περάματος, εκεί βρέθηκε και η ομάδα του «Ρέθυμνο-Recevin», στο πλαίσιο της διάκρισης του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018 από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οινοπαραγωγών Πόλεων RECEVIN. Η συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περάματος αφορούσε την παρουσίαση και γευσιγνωσία της κρητικής ποικιλίας λιάτικο. Μεγάλος χορηγός του Rethymno European Wine City 2018 είναι το La Grotta Boutique Wine Hotel.

Στην παράλληλη εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δ. Κόκκινος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μ. Λιονή και ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Παρασύρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μ. Χνάρης, οι Αντιδήμαρχοι Μυλοποτάμου Γ. Καφφάτος και Μ. Σαρρής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μ. Κλάδος και ο Πρόεδρος της Τ.Ο. Περάματος Παπαγιαννάκης και ο Πάτερ Ιωάννης Αλεξανδράκης, οι οποίοι παρακολούθησαν την ομιλία και δοκίμασαν κρασιά από λιάτικο.

Η παράλληλη εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία για την ιστορική ποικιλία λιάτικο από τον Πέτρο Μέλιο. Ακολούθησε γευσιγνωσία σε ειδικό stand που είχε αποκλειστικά κρασιά από λιάτικο σε διάφορες οινοποιητικές εκδοχές. Εκεί, βρέθηκαν η επιχειρηματίας Κατερίνα Ξεκάλου, η οινοχόος Εύη Δενδράκη και η οινοποιός Πολυξένη Κουρκουλού, ενημερώνοντας για την τόσο ιδιαίτερη αυτή ποικιλία τον κόσμο που ήθελε να δοκιμάσει. Χορηγοί των κρασιών ήταν οινοποιοί μέλη του Wines of Crete και η κάβα Οινοχόος. Η «Γη Μυλοποτάμου» ήταν διοργάνωση του Πολιτιστικού-Επιμορφωτικού Συλλόγου Περάματος με συνδιοργάνωση του Δήμου Μυλοποτάμου, της Περιφέρειας Κρήτης, της Π.Ε. Ρεθύμνης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Η Πρόεδρος της ΚΕ.ΔΗ.Ρ. Πέπη Μπιρλιράκη, δήλωσε σχετικά: «Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Περάματος και είναι μεγάλη μας χαρά που βρεθήκαμε στο Πέραμα και συνδιοργανώσαμε αυτή την παράλληλη εκδήλωση. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε την ενημέρωση του κόσμου για το κρητικό κρασί και τις τοπικές ποικιλίες. Στους στρατηγικούς μας στόχους υπάρχουν η συνέχιση των δράσεων της ομάδας Recevin εκτός των ορίων της πόλης του Ρεθύμνου, οι συνέργειες με τοπικούς φορείς και φυσικά με οινοπαραγωγούς, προκειμένου να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Οι δράσεις θα συνεχιστούν και η ατζέντα μας συνεχώς γεμίζει με νέες, πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις».

Από τη μεριά του Πολιτιστικού Συλλόγου Περάματος, η Γενική Γραμματέας Μαρία Πανταλού, ανέφερε: «Καλωσορίσαμε και αγκαλιάσαμε τη δράση του “Rethymno-Recevin” για την κρητική ποικιλία λιάτικο. Υποστηρίζουμε τις δράσεις του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή πόλη Κρασιού 2018, και για αυτόν τον λόγο, συνδιοργανώσαμε αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράλληλη δράση. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος θα στηρίζει πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες που προωθούν την πρωτογενή παραγωγή».

Ο Πέτρος Μέλιος, μαθηματικός-οινολόγος & επιστημονικός σύμβουλος Πανεπιστημίου Δ. Αττικής, ανέλαβε να μιλήσει για την κρητική ποικιλία λιάτικο επισημαίνοντας: «Είναι εξαιρετικά όμορφη συγκυρία που το Ρέθυμνο έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκή πόλη Κρασιού 2018, καθώς είναι μια πόλη με μεγάλη γαστρονομική ιστορία. Στην ομιλία μου αναφέρθηκα στην κρητική ποικιλία λιάτικο και την ιστορικότητά της. Η ποικιλία αυτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην παλιά αλλά και στη νέα οινοποίηση και το μέλλον της διαφαίνεται λαμπρό».

Η Υρώ Κολιακουδάκη, οινοχόος και wine director του La Grotta Boutique Wine Hotel, η οποία είχε αναλάβει μαζί με τον οινοχόο Γιάννη Παπαδομανωλάκη να μυήσει τον κόσμο που βρέθηκε στην εκδήλωση στις διάφορες οινοποιήσεις του λιάτικου, δήλωσε: «Το κρητικό κρασί τα τελευταία 10 χρόνια κάνει άλματα ποιότητας και εξωστρέφειας και η διάκριση του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018, είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτής της ποιοτικής προόδου. Η ομάδα του «Ρέθυμνο- Recevin» εργάζεται με μεράκι, χαρά και δημιουργικότητα. Είναι σημαντική η σημερινή εκδήλωση στο Πέραμα γιατί, η πόλη του Ρεθύμνου, ουσιαστικά είναι σαν να επεκτείνεται, να γίνεται μεγαλύτερη και να αγκαλιάζει άλλες πόλεις και χωριά. Το εμφιαλωμένο κρητικό κρασί πρέπει να πάει παντού, είμαστε ιστορική οινοπαραγωγική περιοχή και πρέπει να δείξουμε ότι και μπορούμε, και ξέρουμε να φτιάξουμε καλό κρασί. Το λιάτικο είναι η ποικιλία που, στρεμματικά, καλλιεργείται στο Ρέθυμνο περισσότερο από κάθε άλλο νομό. Είναι μια ποικιλία με φινέτσα αλλά και εξαιρετικό δυναμισμό, τόσο στην πολυπλοκότητά της και τη δυνατότητα παλαίωσής της, αλλά και στη μορφή παραγωγής της, καθώς βρίσκουμε ξηρό, γλυκό από λιαστά σταφύλια, ροζέ ακόμη και λευκό λιάτικο. Έχει μεγάλη δυνατότητα σαν ποικιλία και η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως, ολοένα και περισσότεροι οινοπαραγωγοί θα πειραματιστούν μαζί της».

Δήμος Ρεθύμνης
Γραφείο Πολιτισμού-Τουρισμού

 

21 Νοεμβρίου 2024
 (1356)
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)