24/11/10, ΔΤ για Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες στο ΣΕΔΗΚ
ΔΗΜΟΣ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ 23 Nοεμβρίου
2010
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.: 28310 88302
Fax: 28310
29879
Email:
typosrethymno.gr
Συνεχίζεται η πορεία του ΣΕΔΗΚ ως ΝΠΔΔ.
Εκλέχτηκε η Εκτελεστική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Γ. Μαρινακη.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Ρέθυμνο οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου σχήματος του ΣΕΔΗΚ υπό τη μορφή ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) καθώς και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή της 5/μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής.
Οι Αντιπρόσωποι των Δήμων της Κρήτης που συμμετέχουν στον ΣΕΔΗΚ ομόφωνα εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής τον κ. Γιώργη Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρέθυμνης ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ με την μορφή ΝΠΙΔ όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Φαν. Οικονομάκης, Δήμαρχος Ρούβα, ενώ Μέλη της Επιτροπής εξελέγησαν από τον Νομό Ηρακλείου ο Χάρης Ροδιτάκης Δήμαρχος Επισκοπής, από τον Νομό Χανίων ο Ευαγ. Σαματάς Αντιδήμαρχος Δήμου Χανιων και από τον Νομό Λασιθίου ο Νίκος Αφορδακος Μέλος του ΔΣ του Δήμου Αγίου Νικολάου. Αναπληρωματικοί εξελέγησαν οι Στέφανος Σημαντήρας Δήμαρχος Κουρητών και Βασίλειο Κλαδος Μελος ΔΣ Δήμου Ηρακλειου.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνης, με την μετατροπή του ΣΕΔΗΚ σε ΝΠΔΔ η πρωτοβουλία των 60 Ελαιοκομικών Δήμων που συγκρότησαν το 2001 τον ΣΕΔΗΚ σαν ΝΠΙΔ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία) και που στήριξαν τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες του, σήμερα δικαιώνεται. Με την νέα νομική μορφή του ΣΕΔΗΚ ΝΠΔΔ οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι που προέκυψαν με τις εκλογές, θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν με ασφαλώς πιο αποτελεσματικό και ενιαίο τρόπο τις δικές τους προσπάθειες για την ελαιοκομία του νησιού που αποτελεί ένα σημαντικό πολιτισμικό και οικονομικό πόρο για την Κρήτη.
Απο την πλευρά του ο Δρ Νικ Μιχελακης, που εθελοντικά υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΣΕΔΗΚ από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, δήλωσε ότι αισθάνεται ικανοποιημένος αλλά και δικαιωμένος με την εξέλιξη αυτή, γιατί θέτει τις βάσεις για μια πιο ισχυρή, θεσμικά, μορφή του ΣΕΔΗΚ η οποία, εφόσον βέβαια οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι που σε μετρικούς μήνες θα αναλάβουν την Διοίκηση του το θελήσουν, θα έχει την δυνατότητα να στελεχωθεί και να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες.
Ο μέχρι σήμερα ΣΕΔΗΚ με την μορφή και τις οικονομικές και διοικητικές αδυναμίες που είχε, ανατάραξε τα νερά και έβγαλε στην επιφάνεια αρκετά θέματα άσχετα αν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, η τοπικές φιλοδοξίες δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθούν όλα, μέχρι σήμερα.
Έτσι, ανάδειξε τις σημαντικές δυνατότητες που έχει η Κρήτη να αναγνωριστεί σαν η κοιτίδα της ιστορίας και του πολιτισμού της ελιάς αλλά και τις προοπτικές που έχει το λάδι της να γίνει περιζήτητο παγκοσμίως.
Οι πρωτοβουλίες του ΣΕΔΗΚ να αναδείξει τα μοναδικά στον κόσμο Ελαιοκομικά Αρχαιολογικά Μνημεία που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το νησί, τα χιλιόχρονα Μνημειακά Ελαιόδεντρα που αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες των ιστορικών δεσμών του δέντρου της ελιάς με την Κρήτη, αλλά και την Κρητική διατροφή που αποτελεί μια άλλη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά.
Εναπόκειται στους νέους Καλλικρατικούς Δημους να ολοκληρώσουν τις πρωτοβουλίες αυτές ανοίγοντας τους «Δρόμους της Ελιάς» στο νησί, οδηγώντας σε αυτούς ντόπιους και ξένους και προβάλλοντας σε καθημερινή βάση την πολιτιστική ποιοτική και υγιεινή αξία του Κρητικού ελαιόλαδου. Έτσι θα προωθηθεί η διάθεση του επώνυμου Κρητικού ελαιόλαδου ενώ παράλληλα θα τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην ενδοχώρα του νησιού.
Ωστόσο θέματα πολλά που ανακινήθηκαν παραμένουν ακόμα εκκρεμή.
Μέσα σε αυτά πρωτεύουσα θέση η έχει η αναδιοργάνωση της Εσωτερικής μας αγοράς ώστε να επιτευχθεί η διάθεση του ελαιόλαδου με τις τιμές που του αξίζει. Θέμα πολύ δύσκολο που απαιτεί μεγάλες προσπάθειες από την Πολιτεία αλλά και τους τοπικούς φορείς.
Επίσης η αναγνώριση του Ελαιόλαδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ΚΡΗΤΗ που μετά την απόρριψη της από την προηγούμενη Κυβέρνηση εκκρεμεί στο Συμβούλιο Επικρατείας, αποτελεί άλλο ένα θέμα που απαιτεί πολιτική λύση.
Παράλληλα, η αναγνώριση της «Κρητικής Διατροφής» ως πνευματικής κληρονομιάς αποτελεί επίσης μια άλλη αναγκαία ενέργεια που πρέπει να επιδιωχθεί, παρά το ότι οι συνθήκες έγιναν δυσκολότερες με την αναγνώριση της Μεσογειακής.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΔΗΚ