Κρητική διατροφή


Η Κρητική διατροφή είναι σήμερα παγκοσμίως γνωστή! Έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα, μας δείχνει το δρόμο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξίας. Οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές άλλα και μελέτη των γραπτών πηγών έφεραν στο φως καινούρια δεδομένα σχετικά με την αρχαία Κρητική διατροφή που έχει πολλά κοινά με τη σύγχρονη.

 

Η ελιά ήταν πρωταρχικό συστατικό της Μινωικής διατροφής, οικονομίας και καθημερινής ζωής. Τα ευρήματα της οικίας (1600π.χ.) στο Χαμαλεύρι Ρεθύμνου έφεραν στο φως μεγάλο αριθμό θρυμματισμένων ελαιοπυρήνων.

 

Ακόμη και σήμερα ο μεγαλύτερος ελαιώνας της Ανατολικής Μεσογείου είναι στο Ρέθυμνο.

 

Τα ζώα ήταν μέρος θυσιών και οι αρχαίοι Κρήτες δεν καταναλώνουν κρέας συχνά, όπως παραδοσιακά και οι σύγχρονοι Κρήτες. Οστά των ζώων που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές ήταν από αιγοπρόβατα, χοίρους, αγελάδες αλλά και από κόκκινο ελάφι και αίγαγρους.

 

Οι Μινωίτες κατανάλωναν πολλά όσπρια σε καθημερινή βάση και σπάνια ψάρι κάτι που συχνά ξαφνιάζει μια και η Κρήτη είναι νησί! Ούτε κατά την Μινωική περίοδο όμως, ούτε και τώρα έχουν δείξει οι Κρήτες ιδιαίτερη προτίμηση στα θαλασσινά.

 

Αλλά στα όσπρια, τους βολβούς και διάφορα άγρια χόρτα είχαν και έχουν ακόμη ιδιαίτερη αδυναμία. Πιάτα όπως: Κουκιά ξερά με αγκινάρες, Ασκορδουλάκοι ξιδάτοι, Φάβα από κουκιά με κρεμμύδι, Αρνί με αμβρωνιές, Φουριάρικο κατσίκι με μέλι και θυμάρι συνεχίζουν να μαγειρεύονται.

 

Στις πινακίδες βλέπουμε αναφορά σε πολλά από τα καρυκεύματα που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται όπως: Κορίανδρος, Κύμινο, Μάραθο, Σησάμι, Σέλινο, Μίνθη, Μέντα, Κάρδαμο. Ο Βλήχων ή φλισκούνι, ο κίρτανος, που στην ουσία είναι το σημερινό φιστίκι, το φοινίκων ή χουρμάδες, καθώς και σύκα ήταν μέρος της αρχαίας Κρητικής κουζίνας.

 

Το μέλι σκέτο ή στο κρασί και μαγειρευτό κιόλας.

 

Το στάρι και το κριθάρι το συναντούμε συχνά στις πινακίδες. Σήμερα στην Κρήτη ο ξυνόχοντρος είναι ό,τι πρέπει να "σε στέσει", αν είσαι άρρωστος ή αδύναμος.

 

Ακόμη στα χωριά συναντούμε κοχλιούς με στάρι, σύγλινα με χόνδρο, ξινόχονδρο με χοιρινό, αίγα με ξινόχονδρο.

 

Αιώνες μετά, ακόμη και με την έλευση των Ρωμαίων που άλλαξαν μαζί με την Ελληνιστική περίοδο τις διατροφικές συνήθειες σ'' όλη τη Μεσόγειο, δίνοντας άλλη απόχρωση στην αίσθηση της γεύσης και γευσιγνωσίας, οι Κρήτες, κράτησαν τη παράδοση τους.

 

Γ ''αυτό βεβαία η Κρητική διατροφή είναι τόσο σημαντική. Έχει Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον.

 

Η τροφή δεν είναι μόνο καύσιμη ύλη για το σώμα, τέχνη, δημιουργία, ή ταξίδι γεύσεων, είναι και μια ταυτότητα με άρωμα, γεύση, σύνθεση, ιστορίες βγαλμένες από τους αφανείς εκείνους ανθρώπους που «έσαξαν» ένα πιάτο φαΐ για να θρέψουν τους αγαπημένους τους ή να φιλέψουν έναν "ξένο" .

 

Στο Ρέθυμνο σήμερα υπάρχουν πιστοποιημένα πλέον εστιατόρια "Concrete ", όπου μπορείτε και εσείς να δοκιμάσετε την Κρητική κουζίνα και αν είστε τυχεροί να "ακούσετε" τη μυρωδιά του φαγητού διότι oι Κρήτες τις μυρωδιές τις αφουγκράζονται. Έτσι ακούει κανείς μια παράδοση αιώνων και όλα αυτά σε ένα πιάτο φαΐ!

 

Η Κρητικη διατροφή δεν χρειάζεται συστάσεις. Το ίδιο και η διασκέδαση. Στο Ρέθυμνο ο χρόνος σταματά να κυλά αφού τα όμορφα δεν θέλουμε να τελειώσουν ποτέ. Γεύσεις - εμπειρίες που προσφέρονται σε καλαίσθητους χώρους, αμέτρητες επιλογές στη νυχτερινή διασκέδαση, ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις, ικανοποιούν όλα τα γούστα αναζωογονούν σώμα και πνεύμα, επιβραβεύονατς τον επισκέπτη γι ατην επιλογή του. Καλό φαγητό, μουσική, χορός, η ζωή που ξεσπά, κάνουν το Ρέθυμνο τον τόπο στον οποίο θέλεις πάντα να επιστρέψεις.

 

Κρητική Κουζίνα για Μακροζωία

 

Η ιδανική αυτή δίαιτα βελτιώνει την κατάσταση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Ανέκαθεν η κρητική παραδοσιακή διατροφή φαίνεται να περιέχει τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για την ανάπτυξη του. Μια έρευνα ανάμεσα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες που περιλάμβανε 700 περίπου Κρητικούς έδειξε ότι είχαν το μικρότερο ποσοστό θανάτου που προερχόταν από καρδιακές προσβολές και από διαφορετικά είδη καρκίνου. Η έρευνα αυτή έδειξε επίσης ο πληθυσμός στην Κρήτη είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια ζωής. Το 1991, 31 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που παρακολουθούσε τις εξετάσεις αυτών των ανθρώπων έδειξε ότι το 50% απόαυτούς ήταν ζωντανοί σε αντίθεση με την Φιλανδία που δεν υπήρχε ούτε ένας επιζών !

 

 

 

Το Ελαιόλαδο Κρήτης

 

Η ελιά, το αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής γης, ζει και προσφέρει τους καρπούς της για αιώνες. Το κρητικό ελαιόλαδο, το καλύτερο σε όλο τον κόσμο βοηθά τους κρητικούς να ζουν περισσότερο από άλλες πληθυσμιακές ομάδες στον κόσμο.

Τύποι λαδιού

Το λάδι κατηγοριοποιείται ανάλογα με την ποιότητα του σε τρία είδη τα οποία αναγράφονται στη συσκευασία :
  • Εξτρα παρθένο : η καλύτερη ποιότητα λαδιού με υπέροχο άρωμα και γεύση. Η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1%.
  • Παρθένο: Είναι φυσικό λάδι που έχει μια ευχάριστη γεύση και μυρωδιά και η ανώτερη οξύτητα είναι 1,5 %.
  • Ελαιόλαδο:μια μίξη από παρθένο και επεξεργασμένο ελαιόλαδο. Εχει ευχάριστη γεύση και άρωμα, ένα απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και η οξύτητα του δεν ξεεπρνά το 2%.

08 Νοεμβρίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)