Τεχνική Έκθεση Αποκατάστασης Ερειπωμένου Παραδοσιακού Κτίσματος για χρήση Βρεφονηπιακού Σταθμού

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΡΓΟ : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

ΘΕΣΗ : ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (οδός Εμμ. Βερνάρδου 16)

ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ : ΣΤΑΘΗΣ Θ. ΚΕΛΕΚΗΣ, αρχιτέκτων

 

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

ΡΕΘΥΜΝΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2006

1. ΓΕΝΙΚΑ

Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, δυτικά του Τεμένους Νεραντζέ. Έχει πρόσωπο προς Β. στην οδό Βερνάρδου και προς Ν. στον κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται δυτικά της αυλής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου.

Αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συγκροτήματος ερειπίων παραδοσιακών κτισμάτων, τα οποία μετά την απόκτηση και την αποκατάστασή τους από το Δήμο Ρεθύμνου θα χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν πολιτιστικές και κοινωνικές λειτουργίες.

Σήμερα βρίσκεται σε ερειπωμένη κατάσταση στη θέση τμήματος των συνοδευτικών κτισμάτων της μονής Αυγουστινιανών μοναχών της SANTA MARIA (το παρακείμενο καθολικό της που μετατράπηκε από τους Τούρκους στο τζαμί το 1657, αποτελεί το σημερινό Ωδείο), που επί τουρκοκρατίας και μέχρι το πρώτο τέταρτο του προηγούμενο αιώνα μετατράπηκαν και συμπληρώθηκαν σε κατοικίες.

2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο διώροφα τμήματα. Στο προς Β., επί της οδού Εμμ. Βερνάρδου και του υφιστάμενου εκεί ενετικού campo, σώζονται οι φέροντες τοίχοι από αργολιθοδομή, οι οποίοι στο ισόγειο βρίσκονται σε καλή γενικά κατάσταση.

Στον όροφο παρατηρείται τοπική αποδιοργάνωση των τοίχων και των επιχρισμάτων τους. Το ξύλινο μεσοπάτωμα είναι σχεδόν κατεστραμμένο.

Όσα εκ των ξύλινων κουφωμάτων δεν ελλείπουν παντελώς, βρίσκονται σε μάλλον κακή κατάσταση. Σε ορισμένα παράθυρα διατηρούνται οι σιδεριές τους.

Στο προς Ν. τμήμα του κτιρίου οι υφιστάμενοι στη στάθμη του ισογείου πέτρινοι θόλοι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Οι τοίχοι από αργολιθοδομή, στη στάθμη ορόφου, είναι ολικώς αποδιοργανωμένοι ή κατεστραμμένοι.

Τμήμα των μεσοπατωμάτων και των δωμάτων έχει αντικατασταθεί με πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Σε επαφή με το δυτικό όριο (Λαογραφικό Μουσείο) του κεντρικού τμήματος υπάρχει μικρό αίθριο για τον φωτισμό - αερισμό των εκεί χώρων.

Στο τμήμα αυτό (όροφος) σώζεται μια μικρή χαρακτηριστική εστία που μαζί με την καμινάδα της αποτελούν αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία του συγκροτήματος. Πολύ αξιόλογο αρχιτεκτονικό στοιχείο θεωρείται και η ανεξάρτητη υψηλή κυλινδρική καμινάδα από συμπαγή τούβλα που βρίσκεται στη βόρεια αυλή του συγκροτήματος.

Η σημερινή κατάσταση στο σύνολο σχεδόν του κτιρίου είναι συνδυασμός πολλαπλών παλαιοτέρων μετατροπών - επεμβάσεων και της πολύχρονης εγκατάλειψής του, όπως φαίνεται και από την εμφάνιση της πλούσιας αυτοφυούς βλάστησης (βρωμόδεντρων).

3. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η παρούσα επέμβαση είναι στην ουσία :

α) αποκατάσταση των τοίχων και των θόλων του ισογείου με γενική ή τοπική ενίσχυση ή συμπλήρωσή τους

β) ανακατασκευή των τοίχων του ορόφου με λιθοδομή (με αξιοποίηση και ενσωμάτωση όλων των αξιόλογων αρχιτεκτονικών μελών (εστία, καμινάδα, τόξα κλπ), τα οποία θα καταγραφούν και θα αποθηκευτούν μέχρι την επανένταξή τους και

γ) ανακατασκευή των μεσοπατωμάτων, των δωμάτων και της κεραμοσκεπούς στέγης.

Η γενική αυτή αποκατάσταση των συγκεκριμένων κτισμάτων γίνεται με γνώμονα - οδηγό τα στοιχεία που προέκυψαν τόσο από την καταγραφή και εκτεταμένη φωτογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, όσο και από: α) παλαιότερα αποτυπωτικά σχέδια του κτιρίου (Αποτύπωση ΥΠΠΟ 1985) β) Αποτυπώσεις όψεων κτιρίων οδού Βερνάρδου (Μελέτη Προστασίας - Ανάδειξης Παλιάς Πόλης Ρεθύμνης, Μουτσόπουλος - Ζέρβας 1973).

Η παρούσα αποκατάσταση γίνεται σεβόμενη την υφιστάμενη διαρρύθμιση και τις στάθμες των ορόφων του συγκροτήματος, μεταξύ των άλλων και για να μην αλλοιωθεί η στατική δομή του. Στην ουσία υπήρξε σχεδόν απόλυτη προσαρμογή των χώρων της νέας χρήσης στην υφισταμένη διαρρύθμιση του κτιρίου.

Συγκεκριμένα το κτίριο αποκαθίσταται για να στεγάσει ένα βρεφονηπιακό σταθμό.

Στο βόρειο τμήμα του ισογείου προς την οδό Βερνάρδου αναπτύσσεται η είσοδος - αναμονή και το Γραφείο Διεύθυνσης - προσωπικού του συγκροτήματος.

Το νότιο τμήμα καταλαμβάνεται από τους αναγκαίους κύριους (δωμάτιο ύπνου, αίθουσα απασχόλησης) και βοηθητικούς χώρους για τα βρέφη.

Το σύνολο του εμβαδού του ισογείου είναι περίπου 185 m2.

Όλος ο όροφος (εμβαδού περίπου 145 m2) έχει διατεθεί για την εξυπηρέτηση των νηπίων (τραπεζαρία - κουζίνα, δωμάτιο ύπνου, αίθουσα απασχόλησης, διάφοροι απαιτούμενοι βοηθητικοί χώροι, βεράντα υπαίθριου παιχνιδιού).

Στο κεντρικό τμήμα του συγκροτήματος, όπου και το αίθριο έχει τοποθετηθεί το κεντρικό κλιμακοστάσιο.

Το συγκρότημα εξυπηρετείται και από την προς Ν. αυλή της ιδιοκτησίας, όπου και η δευτερεύουσα είσοδος από τον κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται δυτικά της σημερινής αυλής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης.

Έχει ληφθεί μέριμνα ώστε όλοι οι χώροι, με τη βοήθεια και υδραυλικού ανελκυστήρα, να είναι προσπελάσιμοι από ΑΜΕΑ.

 

 

22 Ιανουαρίου 2025
 (1357)
 (1356)
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
more_carnival (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)